Bootschoenen anti-slip kleine grote maat onmisbaar op zeilboot

De Geboorte van een Bootschoen

22-01-2020 door YvonneVan Zeilboot tot Dagelijks Gebruik op Straat!

In de jaren '30 glijdt de Amerikaanse zeiler Paul Sperry uit op een spekglad dek en valt van boord. Er bestaan dan nog geen bootschoenen met een anti-slipzool. Sperry neemt zich voor om zelf een schoen met anti-slipzool voor op de zeilboot te ontwerpen. Na jaren van experimenteren blijkt dat nadat hij een visgraat motief met zijn mes in zijn rubberzolen heeft gekerft, hij eindelijk een schoen met anti-slipzool voor op zijn zeilschip heeft gecreerd en patenteerd deze "bootschoenen".

Het belangrijkste kenmerk van een bootschoen is....grip hebben op de ondergrond! Vroeger alleen voor de watersport, later ook met profielzool voor dagelijks gebruik in zomer en winter en om te wandelen in heuvelachtige, ruigere gebieden. 

De zolen van de eerste bootschoenen waren gemaakt van rubber met inkepingen die openen en sluiten, afhankelijk van de beweging en geven zo houvast op het gladde dek van een boot, jacht, sloep of zeilschip  

Deze bootschoenen hadden ook nadelen. Als je er de wal mee opging bleven er steentjes in de zolen hangen. Die weer beschadigingen aan het dek van de zeilboot gaven. 

Pas in1969 komen er modellen die ook op straat gedragen kunnen worden. Het Ierse merk Dubarry ontwikkeld een zogenaamde nonslip - nonmarking-zool. Dankzij speciale kanaaltjes wordt het water snel afgevoerd en kan er geen vuil in de zool blijven hangen. De bootschoen met een zool die niet slipt en geen strepen achterlaat is geboren!

        

Eenmaal echt aan land groeit de bootschoen uit tot een statussymbool. De gedachte hierachter is....iemand die bootschoenen draagt, bezit waarschijnlijk ook een motorboot of zeiljacht met een dek dat groot genoeg is om op rond te lopen.     

De populariteit van de bootschoen verloopt in de afgelopen jaren met golfbegingen van nuttige watersportschoenen, via style-icoon John F. Kennedy tot preppy bootschoen gedragen door studenten. Dankzij het Italiaanse modehuis Prada, die zijn mannelijke modellen tijdens een mannenmodeshow op de catwalk felgekleurde bootschoenen liet dragen, is de bootschoen nu weer helemaal met zijn comeback bezig. 

 

Maar zeg nou zelf een bootschoen hoort eigenlijk in iedere mannen-garderobe als basis aanwezig te zijn....tijdloos, praktisch, degelijk en duurzaam gemaakt, voor heel veel fun momenten in de natuur, op het water en als streetwear door alle tijden heen. 

Bootschoenen zijn door alle watersport perikelen altijd doorgestikt en niet gelijmd. De reden hiervoor is dat de lijmsoorten, die in vroegere jaren, in aanraking kwamen met water, oplosten, vandaar dat de schoenen moesten worden doorgestikt. Originele bootschoenen zijn mocassin gemaakt en doorgestikt (onze heren bootschoenen zijn dat in iedergeval wel) voor een goede flexibiliteit en duurzaamheid.

Draag jouw bootschoenen met een mooie slank gesneden spijkerbroek met opgerolde pijpen. De klassieke combinatie met een chino en gestreept overhemd is natuurlijk altijd goed. Een andere uitstraling? Draag dan een hoodie boven je chino of overhemd. Bij een nonchalante korte broek zijn ze super praktisch en worden natuurlijk gedragen met blote voet. De bootschoenen met profielzool passen weer perfect bij een meer stoere casual tracking outfit.

                 

Kortom de bootschoen is super veelzijdig, praktisch, geeft jouw outfit direct iets meer cachet en is tegelijkertijd nonchalant. Weet je dat het merk Stravers bootschoenen heeft in kleine herenmaat 37, 38, 39 en grote maat 47, 48, 49, 50, 51, 52 voor mannen.

Vind hier meer informatie over deze unieke heren bootschoenen >>